Barnkläder Leksaker

Sy en prinsessklänning – steg för steg!

13 juni, 2016

För ett tag sedan hade vi besök av två härliga barn som lekte tillsammans med sonen. Vi plockade fram utklädningskläderna och ett av barnen sa direkt och bestämt att det var prinsessa man borde klä ut sig till. Då hade vi dock inga prinsesskläder, men nu är det ordnat! 

Klänningen är sydd av stuvbitar i siden, men man kan ta det man har hemma. Klänningen är anpassad för att vara lätt att klä av och på själv för ett barn.

image

image

Du behöver:

 • Sidentyg eller liknande
 • Sidenband
 • Resårtråd
 • Tyll, spetsband, knappar eller annat att dekorera med.
 1. Det första du behöver göra är att leta fram en tröja i barnets storlek, eller gärna i storleken större. Jag använde mig av en tröja med raglanärmar, ta gärna det då det är ännu lättare att skapa mönster av den.
 2. Lägg ut ett mönsterpapper över tröjan och rita konturerna på framstycket samt bakstycket på papperet. Är tröjan av en tajt modell samt i liten storlek så lägg till några centimeter på alla håll. Klipp ut delarna i tyget, en av varje.
 3. Vill du dekorera framstycket med band klipper du isär stycket i tre delar (se bild). Fäst banden på mellandelen och sy sedan ihop delarna igen. Om du vill fodra din klänning (rekommenderas) så lägg nu ut ditt nyihopsydda framstycke på tyget och klipp ut en bit i samma storlek. sy ihop foder och framstycke i linningen (ej sidosömmarna)imageimage
 4. På bakstycket ska det fästas tunna resårtrådar så att klänningen går att ta på och av lätt. Du gör så här: Dela bakstycket på mitten, sy fast en bred remsa mellan delarna (bredden på denna del avgör hur långt klänningen går att töja ut sedan).  Gör likadant som på framstycket med fodret. Lägg sedan en resårtråd  på insidan av mittendelen, sy fast resåret med bred sicksacksöm som går på varsin sida om resåret (resårtråden ligger alltså löst inuti sömmen). Sy flera rader med resår och sömmar. Dra sedan åt resåren och knyt så att mittendelen veckar sig och blir töjbar, fäst alla resårändar ordentligt.
 5. Klipp ut ärmar, om du vill kan du åter använda tröjan som mall. Fäst ärmarna i bak och framstycket. Börja från armhålan på framstycket, vecka tyget så att det passar i längd.
 6. Sy ihop ärmarna och sidsömmarna på fram och bakstycket.
 7. Klipp ut en lång rektangulär bit tyg som ska bli kjolen. Sy ihop den i kortändarna och passa in den i nederkant på överstycket. Ju längre bit tyg desto fler veck på kjolen.
 8. Fäst ett band att knyta i nacken. Jag dekorerade klänningen med tyll i nederkant, ett bomullsband i halslinningen och spetsband i ärmsluten, men om du hellre bara vill fålla så gör det!

LYCKA TILL!

Du kanske också gillar

Kommentera gärna!

Lämna ett svar