Pyssel med barn

Minstingens egna pyssel – en fladdermus

25 oktober, 2015

Det viktiga för mig när jag och mitt barn pysslar ihop är att det är han som får skapa och att han är delaktig trots sin ringa ålder, medan jag är med som en hjälpande hand.

Jag tror att det finns många möjligheter att göra även mycket små barn delaktiga i skapande verksamheter. 

Så här gjorde vi:

  • Min son (13 månader) målade själv de två frigolitbollarna som jag placerat på en blomsterpinne.
  • Jag gav honom två piprensare som han lekte med och undersökte. Det resulterade i att de böjdes lite hit och dit, vi tog sedan ändarna och pressade in i kulan tillsammans. Detta var spännande och han drog ut och satte i piprensarna flera gånger. Genom hans lek formades vingarna.
  • Vi tog fram svart silkespapper som han fick undersöka, det knycklade han ihop och prasslade med en stund. När vi öppnade skåpet för att hämta pappret fick han också tag i en burk med glitter och en med rosetter och blommor i, som han höll hårt om. Så då var det ju bara att acceptera läget och låta honom sätta på glitter på sin fladdermus.
  • Med gemensamma krafter limmade vi och klippte ut silkespappret till vingarna. Sonen satte fast ögonen (urklippta i papper) som bara råkade hamna där även jag hade placerat dem om det varit upp till mig.
  • Sedan fastnade han i att hälla ut och plocka i alla rosetterna ur burken en lång stund…. jag passade på att be om en och färdigställa fladdermusen.

Så, nej, han har inte gjort den där fladdermusen helt själv, men han har ju påverkat resultatet en hel del ändå, tycker ni inte? 🙂

 

Du kanske också gillar

Kommentera gärna!

Lämna ett svar