Inredning

Guide: så gör du enkelt gipsavtryck på bebis för under 50 kr

19 september, 2014

Åtta dagar gammal och nyss hemkommen från neonatal gjorde vi dessa avtryck på mycket små fötter och händer. Det är superenkelt att göra själv och man behöver verkligen inte köpa några dyra, färdiga koncept.

Kom även att tänka på att man kan göra gipsavtryck av det mesta och använda som tavlor, varför inte en actiondocka eller ett plastdjur till barnrummet, eller någon snygg form, kanske ett hjärta, till en mer vuxen tavla?

Steg för steg – Så här gör du ditt avtryck i gips:

 1. Tillverka trolldeg av en del vatten, en del salt och två delar mjöl. För att den ska vara lättare att hantera kan man också blanda i lite olja (ca en msk). Är det någon mycket liten du ska göra avtryck på, så se till att degen är lite extra mjuk genom att öka delen vatten och olja något. trolldeg gipsavtryck
 2. Lägg degen i en matlåda, eller annan skål/bytta som du kan använda som form, och tryck ut degen till en så plan, fin yta du kan. Ett tips är att använda en sked till hjälp. Tänk på att du behöver ha plats kvar i lådan till gipset som skall hällas på sedan. Trolldeg gipsavtryck
  Form trolldeg avtryck
 3. Tryck ner det du vill avgjuta i formen. När gipsavtrycket är klart kommer den form du tryck i degen stå ut från den övriga ytan.
  Avtryck gips
 4. Blanda gipspulver med vatten enligt förpackningens beskrivning och fyll på i lådan. Slå lätt mot kanten på lådan/formen för att slå bort eventuella luftbubblor i gipset. Gips kan finnas i olika vithetsgrader, köp den färgnyans ni gillar bäst. Gipsavtryck form
 5. Låt torka minst över natten, sedan är det bara att vända på formen och plocka ur gipsavtrycket! Jag använde mig av den djupare tavelramen Ribba från IKEA för att rama in avtrycken med. Gipsavtrycket kan sedan slipas/sandpappras för att få en mjukare känsla om man upplever att det inte blivit helt slätt.

Vill man kan man ju också göra ett avgjutning av endast själva trycket, häll då gips ner i avtrycket men fyll inte hela lådan. När det torkat kan man försiktigt bryta av eventuella rester runt om och fila ner.

Vi har också testat att göra tassavtryck från både hund och katt, blir fina minnen 🙂

OBS! Överblivet gips ska ej hällas ut i avloppet då det kan täppa till och förstöra rören.

Du kanske också gillar

3 kommentarer

 • Svara L 15 april, 2016 vid 14:20

  Jag har gjort ett gipsavtryck på det sätt du föreslår, men det blev ganska tjockt (ca 3 cm på hälen) och jag har svårt att hitta lämplig ram, har du ngt förslag?

  • Svara Lisa 15 april, 2016 vid 21:13

   Roligt att du provat, hoppas att du blev nöjd. Jag använde RIBBA från Ikea, just på grund av att de är ganska djupa, och jag valde att plocka bort glaset. Genom att plocka bort glaset kan avgjutingen få mer plats och man slipper också blänket från glaset. Hoppas att det löser sig!

 • Svara Ellen 5 april, 2017 vid 09:44

  Hej! Googlade gipsavtryck och hittade detta! Jag undrar hur du får in den i ramen. Ska man göra avtrycket och gjuta i ramen då för att få rätt mått?

 • Lämna ett svar