Leksaker

En bilbana till barnen som håller för lek utomhus

28 september, 2015

Fick en plötslig idé om att skapa en bilbana som går att leka med utomhus, i vatten och sand, och som går att bygga upp och ned för backar. De bästa och roligaste leksakerna är ju de som tål all lek och som man inte behöver vara så försiktig med, inte sant?

bilbana utomhus

För att det skulle bli så enkelt som möjligt, kosta relativt lite och bli en flexibel leksak som lätt går att förändra valde jag att köpa svart vaxduk (där jag handlade låg priset på 59 kr/metern). Utöver vaxduken behöver ni också vit washitejp, eller vit eltejp och PVA målarmedium.

Vaxduk bilbana leksak barn

 1. Först måste ni bestämma er för hur stora delarna till bilbanan skall vara. Jag skar ut raksträckor i storleken 18 x 30 cm. För att banan ska bli enkel att bygga ihop behöver kurvorna vara i 45 gradig vinkel. Gör man längre delar är det ju lättare att få banan att hålla ihop också, så skulle jag göra om något i efterhand så skulle det vara att göra raksträckorna kanske till och med dubbelt så långa (60 cm).
  Vaxduk leksak bil bana
 2. Kurvorna skär/klipper ni ut så här: Rita upp en kvadrat som är i den storlek ni vill ha på avigsidan av vaxduken (mina är 30 x 30 cm). Från två motsatta hörn, på två mötande sidor, ska ni nu rita ut vägens bredd, tänk på att rita mot samma hörn på båda sidor. Ex. se bilden nedan, från höger och från vänster hörn har jag ritat ut 18 cm som är min vägbanas bredd.
  bilbana kurva hur
  Mellan de två närmaste mätpunkterna skall nu en kvarts cirkel ritas ut, använd en tallrik eller liknande som mall.
  image
  Den yttre kvartscirkeln mäts ut genom att pricka in vägbanans bredd utifrån den inre kvartscirkeln.
  image
  Därefter är det bara att klippa/skära ut kurvdelen. Har man lyckats åstadkomma en kurvdel man är nöjd med rekommenderar jag att använda den som mall inför återstående delar.
 3. Klipp eller skär ut bitar av tejpen och fäst i mitten av vägbanan. Ett tips är att vika vaxduken på mitten och på så sätt enkelt få fram var mittlinjen skall vara.
 4. På baksidan limmas sedan en relativt tjock sträng med PVA målarmedium längs de kanter där banan sedan ska kunna fästas ihop. Låt torka.
  image
  Denna limsträng gör att bilbanedelarna fäster lite lätt emot varandra, så att leken inte förstörs av frustration över att banan inte ligger kvar där man lagt den.

Tänk på att trots att vaxduken tål väta behöver den torka upp ordentligt mellan lekarna, risk för mögelangrepp finns annars. Lossar tejpen från banan går det ju att fästa ny, eller bara måla streck med en vattentålig penna. Är man inte nöjd med hur banan håller ihop kan man ju alltid erbjuda barnen en tejprulle att fixera med.

Eftersom banan är tillverkad i så tunt material fungerar den bäst att använda på hårdare ytor, såsom sand eller ett trädäck.

Du kanske också gillar

Kommentera gärna!

Lämna ett svar